Plata programera

O legendi da možete da zarađujete hiljadu evra mesečno, ako odslušate jedan kurs.

Čuo sam nedavno reklamu na radiju: "Htela si da se baviš nečim drugim ali ti nije išlo. [...] Ne očajavaj, upiši *** akademiju i za godinu dana počni da se baviš unosnim zanimanjem, budi programer".

Dragi početnici, da vam programer sa 30 godina iskustva nešto kaže.

Kakvi se programeri traže?

Baš kao i za svaku drugu struku, za programiranje je potrebna sklonost i vreme. Ja sam sa sedam godina pokazao sklonost. Sledećih trideset godina sam proveo učeći - i dalje učim! Programiranje je profesija u kojoj prestaneš da vrediš čim prestaneš da učiš.

Ne postoji taj dvosemestralni kurs koji može da zameni sklonost ka profesiji i godine vežbanja. Isto tako, ne postoji taj sertifikat koji će dovesti do toga da vas IT firma primi u radni odnos do penzije, bez obzira na znanje i iskustvo.

Super zvuči ta priča, uplatite kurs od dve hiljade evra, odslušate kurs, sačeka vas posao i isplatite sve uloženo od prve dve plate. Ali razmislite malo. Ako nešto zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, najčešće nije istinito.

Da li biste išli kod frizera koji od kvalifikacija ima nekoliko odslušanih youtube tutorijala? Da li biste verovali doktoru koji ukucava vaše simptome u Google i kao dg piše prvi rezultat pretrage?

Da se ne lažemo, jeste velika potražnja za programerima.

Kvalitetnim programerima.

Za ljudima koji su odgledali nekoliko video-kurseva i sada pitaju "gde je mojih 1000€" ne postoji potražnja.

Kad smo već kod toga, IT firme su prilično pragmatične. Nije bitno koji papir imaš, nego šta znaš da radiš. Znate zašto? Jer mi ne šaljemo te vaše diplome klijentu, pa na osnovu toga dobijamo neke pare zato što naši zaposleni imaju sertifikate. Samo je rad naplativ.

Isto tako, nije bitno koje teoretsko znanje imaš, nego da li umeš da ga upotrebiš. Da mi život zavisi od toga, ne bih umeo da odgovorim kojim redom idu parametri za PHP-ovu in_array() funkciju. A poslednji put sam je koristio juče!

Odaću vam još jednu tajnu. Kad intervjuišemo programere, ako čujemo rečenicu "Završio sam PHP/HTML/Whatever" - zahvaljujemo kandidatu na vremenu. Učenje programiranja nije nešto što može da se završi za godinu dana, to je proces koji traje kroz celu karijeru.

Kolika je plata programera?

Ako ulazite u ovu struku samo zbog zagarantovane plate od 1000€, bez želje da ostatak karijere provedete učeći, nemojte da gubite vreme ni sebi ni poslodavcima, nemojte da bacate novac na preskupe kurseve. Ne postoji zagarantovana plata od 1000€.

Sa druge strane, ako ste spremni da radite pedantno, savesno i odgovorno, da posmatrate kôd iskusnijih programera i razmišljate zašto su pisali baš na taj način, iskustvo će doći sa vremenom. Tada ćete zarađivati mnogo više od magičnih 1000€ mesečno.

(objavljeno 20. 10. 2018. na mom Facebook profilu)