Da li freelancer mora da plaća porez?

Cvrčak i mrav

Ja sam frilenser. Profesionalno se bavim programiranjem od 2000. godine. Do 2009. sam radio po osnovu ugovora o delu, od 2009. sam krenuo da radim za strance, registrovao sam se kao preduzetnik i redovno plaćam sve poreze i doprinose.

Samo kao preduzetnik (poslednjih 11 godina) sam platio oko 33.000€ poreza. Ne koristim državno zdravstvo, nemam decu (tj. ne koristim obdaništa i škole), ne računam na penziju, ali i dalje plaćam - zato što su pravila poslovanja takva.

Da se razumemo, nisam zadovoljan onim što dobijam za poreze i doprinose koje plaćam, ali dok se zakoni ne promene moja obaveza je ista, gunđao ja ili ne.

Frilenser koji ne zakupljuje poslovni prostor i ne plaća poreze sigurno ima niže troškove poslovanja od mene, pa može da prodaje svoje usluge po nižoj ceni i da "otima" moje klijente. Ali takođe krši zakon i rizikuje da ga uhvate, što se sada i desilo.

Frilenseri su imali izbor da plaćaju 250€ mesečno bez obzira na prihode, ili 60% prihoda koji odluče da prijave. Neki od njih su odabrali drugu opciju, a onda nisu prijavili ništa. Država im je oprostila sve dugove starije od pet godina. Sad traže da im oprosti i ostatak.

Nemam ništa protiv toga da država nama frilenserima oprosti celokupan dug, od početka poslovanja. Dobro će mi doći povraćaj svega što sam plaćao poslednjih jedanaest godina, sa kamatom.

(objavljeno 17. 01. 2021. na mom Twitter profilu)